ARTIKKELIT
Alaraajatutkimus - apua liikkuvan ihmisen ongelmiin
Alaraajatutkimuksella kartoitetaan, onko ongelman taustalla alaraajojen rakenteellisia tai toiminnallisia poikkeavuuksia. Alaraajatutkimuksen perusteella voidaan ohjata ongelmaa korjaavaa harjoittelua, sekä ohjeistaa oikeanlaisissa kenkävalinnoissa. Alaraajatutkimus tehdään kun halutaan arvioida apuvälineiden, kuten tukipohjallisten tarpeellisuutta.
Kliininen päättelyprosessi onnistuneen tutkimuksen tärkein osa-alue
Alaraajatutkimus ei ole vain jalan rakenteen arviointia, eikä yksistään nilkan tai jalan ulkoisen olemuksen arviointia voida pitää alaraajatutkimuksena. Perustuen siihen, onko jalka normaalin näköinen tai matalakaarinen, ei voi tehdä arviota siitä miten jalka liikkuessa toimii. Käytännössä matalakaarinen jalka voi kävellessä tai juostessa toimia täysin normaalisti ja normaalikaarinen jalka täysin epänormaalisti.
Alaraajatutkimus, kuten potilaan kliininen tutkimus yleisesti, jakautuu mielestäni neljään osa-alueeseen. Ensiksi tutkijalla pitää olla laaja teoreettinen tietopohja asiasta, jota hän aikoo arvioida. Teorian lisäksi tutkimus sisältää käytäntöä, eli manuaalista tutkimista. Liikkeen ja asennon arviointi on hyvin tärkeä osa tutkimusta, mutta vieläkin tärkeämpää on se, että kliinikko osaa järjestellä havaitsemansa löydökset yhdeksi järkeväksi kokonaisuudeksi. Tämä kliininen päättelyprosessi on mielestäni onnistuneen tutkimuksen tärkein osa-alue. Ilman löydösten rationaalista yhdistämistä toisiinsa, on vain kasa irrallisia asioita hämmentämässä sekä tutkijaa, että potilasta.
Liika testaaminen voi kipeyttää potilasta
Alaraajojen toiminnan tutkimiseen on olemassa valtava määrä erilaisia testejä. Kaikkien testien tekeminen ei ole ajankäytöllisesti mahdollista, eikä oikeastaan milloinkaan edes tarpeellista. Mielestäni testejä ei myöskään tulisi tehdä testaamisen vuoksi. Lisäksi liika testaaminen voi kipeyttää potilasta. Kaikelle tutkimiselle tulisi olla mietittynä valmiiksi vastaus, mitä testistä saadulla tiedolla tehdään.
Alaraajatutkimuksen, kuten kaiken tutkimisen, luonteva eteneminen antaa potilaalle varman kuvan tutkijasta, sekä tutkijalle rauhan miettiä löydösten vaikutusta kokonaisuuteen.
Olen luonut alaraajatutkimuksesta dynaamisen tutkimusprosessin. Tämä tarkoittaa sitä, että tutkimuksen sisältö määräytyy ongelma-asettelun ja tutkimuslöydösten mukaan. Tutkijan tulee suhtautua jokaiseen löydökseen kriittisesti ja hänen on pohdittava miten ne sopivat aikaisempiin havaintoihin ja mahdollisiin hypoteeseihin potilaan ongelmasta.
Alaraajatutkimus sisältää kunnollisen alkuhaastattelun lisäksi liikkumisen (kävelyn, juoksun tai jonkin lajin liikeanalyysin) havainnointia, jalan rakenteen ja toiminnan arvion, toiminnallisia testejä sekä arvion potilaan yleisestä ryhdistä ja sen merkityksestä vaivoihin. Kävelyn ja juoksemisen onnistuminen normaalilla tavalla asettaa vaatimuksia tiettyjen tärkeiden nivelten sekä kehon osa-alueiden liikkuvuuden osalta. Tämän vuoksi alaraajan nivelten liikkuvuuksien lisäksi myös selän ja lantion toiminnan sekä liikkuvuuden arviointi on tärkeä osa alaraajatutkimusta.
Teemme alaraajatutkimuksesta tarvittaessa selkeäsisältöisen kirjallisen palautteen sekä kirjalliset harjoitusohjeet jatkohoidon onnistumiseksi. Alaraajatutkimuksen perusteella arvioidaan apuvälineiden, kuten tukipohjallisten, tarpeellisuudesta sekä annetaan kirjallinen ohje oikeanlaisten jalkineiden hankkimiseen.
Be sure the foundation is level and all will be well - A.T. Still, osteopatian perustaja, M.D, D.O.