ARTIKKELIT
Apua jalkinevalintaan
Kokeneet juoksijat ovat usein konkareita jalkineiden valinnassa. Siinä missä aloittelevat juoksijat puntaroivat eri kenkävaihtoehtoja, kokeneet juoksijat tietävät heti, tuleeko joku kenkä toimimaan heidän käytössään vai ei. Mikä avuksi, jotta oikean jalkineen valinta ei pitkittyisi ja pääsisit heti nauttimaan juoksusta sopivilla kengillä?
Perusasioita jalan rakenteesta ja toiminnasta
Jalkinevalinnan onnistumiseksi on hyvä ymmärtää muutamia perusasioita jalkojen rakenteesta ja toiminnasta. Jaloilla on kolme tehtävää, joita kengät eivät saisi häiritä.
Jalkojen ensimmäinen tehtävä on toimia juostessa iskunvaimentajana. Askeleen alkukontaktin jälkeen kehoon kohdistuu kuormitusvoimia, jotka vartalo normaalisti toimiessaan kykenee ottamaan oikealla tavalla vastaan. Ilman asianmukaista iskunvaimennusta jokin nivel tai kehon osa voi kipeytyä. Nilkassa tapahtuva joustoliike eli pronaatio on osa koko kehon iskunvaimennusjärjestemää. Nilkan pronatoidessa jalkaterän kaarirakenteissa tapahtuu madaltumista ja nilkka joustaa hieman sisäänpäin.
Vinkki: Liian jäykät ja ylipronaatiotuetut kengät voivat heikentää nilkan jousto-ominaisuuksia ja näin vaikuttaa juoksutuntumaan.
Nilkan ja jalkaterän toinen tehtävä on tarjota keholle tukipiste, jonka yli vartalo askeleen aikana rullaa eteenpäin.
Vinkki: Halvahko ja huonosti rullaavan näköinen sekä väärästä kohtaa taipuva kenkä voi olla syynä silloin, kun et saa askelta rullaamaan. Hyvä kenkä sallii jalan normaalin taipumisen päkiöiden tasolta.
Jalan kolmas tehtävä on tarjota vartalolle jäykkä vipuvarsi, jonka yli voidaan ponnistaa eteenpäin. Kun kantapää askeleen loppuvaiheessa nousee alustalta, alkaa jalkaterän pitkittäiskaarissa tapahtua kohoamista. Lisäksi kannan kohoamiseen liittyvä jalkaterän ja nilkan kiertyminen ulospäin lukitsee jalkaterän keskiosan ja jäykistää jalan rakennetta kestämään ponnistusvaiheen kuormitusta. Samankaltaista rakenteen lujittumista tapahtuu kokonaisvaltaisesti myös muualla kehossa. On tärkeää, että juoksija hallitsee keskivartalon käytön myös ponnistusvaiheessa.
Vinkki: Etenkin nilkkavammojen jälkeen kantaluun ja telaluun välinen alempi nilkkanivel saattaa ”jäädä jumiin”. Tällöin nilkan jousto ei tapahtu alkukontaktin jälkeen kantaluun ja telaluun välissä, vaan se siirtyy edemmäs, jalkaterän keskiosalle. Jousto tapahtuu väärässä kohtaa jalkaa ja vaikuttaa siihen, että jalan rakenne ei askeleen myöhemmässä vaiheessa jäykisty riittävästi vastaanottaakseen ponnistusvaiheen kuormitusta normaalilla tavalla. Tämän seurauksena ponnistusvaiheen kuormitus voi aiheuttaa jalkaan kipua tuottavia virheliikkeitä. Harjaantumattoman tarkastelijan silmin jalan toiminta saattaa vaikuttaa aluksi ylipronatio-ongelmalta, jota se ei kuitenkaan ole. Tällaisessa tilanteessa ylipronaatiotuetut kengät ovat väärä valinta. Nilkkavammojen jälkeen on syytä käydä tarkastuttamassa tilanne alaraajavammoihin erikoistuneen terapeutin luona.
Tyypillisesti ongelmia ilmenee kuormituksen vastaanottovaiheessa tai ponnistusvaiheessa, mutta ongelmia voi olla myös heilahdusvaiheessa. Jalan toiminnan tarkkailu kontaktivaiheessa on tärkeä osa alaraajatutkimusta, mutta on tärkeää arvioida myös sitä, miten jalka tuodaan heilahdusvaiheessa eteenpäin, sillä asento, jossa jalka tulee kontaktivaiheessa alustalle, määrittelee minkälaiset edellytykset jalalla on alustassa ollessaan toimia. Yhteenvetona jalan toiminnasta voisi sanoa, että askeleen alkuvaiheessa rakenteeltaan joustavan ja elastisen jalkaterän on muututtava kontaktivaiheen loppupuolella jäykäksi ja kuormitusta tukevaksi rakenteeksi. Monimutkaisesta toiminnasta johtuen askelluksen häiriöt ovat hyvin tyypillisiä. Ongelmat ovat monesti pieniä, mutta kun ne toistuvat päivittäin tuhansia kertoja, voi niistä aiheutua kipuja.
Erilaiset kengät, jalat ja juoksutyylit
Urheilukauppojen hyllyt ovat sesonkiaikoina täynnä monenlaisia juoksukenkiä. Erilaisia juoksukenkiä tarvitaan, koska jokaisella on omanlaisensa jalat, oma juoksutyylinsä sekä mieltymys tehdä lenkkejä tietyn tyyppisellä alustalla.
Vuodenajan, juoksualustan ja juoksijan jalkojen yksilöllisten ominaisuuksien yhteensovittaminen auttaa kenkävalinnan onnistumisessa. Etenkin aloittelivilla juoksijoilla ongelmaa kenkien valinnassa aiheuttaa kokemuksen puute siitä, miltä ominaisuuksiltaan erilaiset kengät juostessa tuntuvat. Toiset kengät sopivat paremmin hitaampaan juoksuun ja toiset reippaammille lenkeille. On kenkiä, jotka sopivat ominaisuuksiltaan kovalle alustalle, mutta eivät toimi pehmeällä pururadalla.
Apua on saatavissa asiantuntevan kenkämyyjän tai alaraajojen toiminnan tutkimiseen erikoistuneen ammattilaisen luota. Juoksuklinikoilla markkinoidaan useimmiten vain jonkin tietyn merkin kenkiä, joten täysin puolueetonta mielipidettä näistä tapahtumista on hankala saada.
Ennen kenkäostoksille menoa on hyvä tutustua esimerkiksi Juoksija-lehden kenkähakuun, jossa on laadukkaasti luokiteltuna ja arvioituna edustava määrä myytävänä olevista juoksukengistä.
Siirry tästä Juoksija-lehden kenkähakuun